Followers

Monday, April 4, 2011

tak jadi kuar...Maaf ekk..

Assalamualaikum...
huu...busan plak rasanya..
paling xsuka bila janji tak dapat dipenuhi..sori yaa...
tak sengaja...

                   * * * * *
bila dah xley kuar ni..mula la berjiwa...
adoii...
dah lama jugak tak kuar...bila ekk last saya kuar jenjalan??
ntah...dah tak ingat...

maybe masa g kenduri kt Bangi masa bulan Feb dulu tu kot..
huhu..lama nye xkuar g mane2..
even kt area kuala terengganu ni..

patut ahh rasa lain macam je penat..
dah lama tak refresh mind n soul..
hehe..tapi esok nk g berurut ok!!

saya nk kuar...tapi kat mana dan dengan sape...

kalu esok pagi g jenjalan tepi pantai pun best gak kan...*hope tak ujan*
plan semata..ntah2 tdo tak ingat dunia...hehe..

takpe...pikir lain kali..nak p tgk tb plak...n layan makan ciskek..
n mila kongsi resepinye skali..korang layan la yer..
kalu ade masa try la..sedap..yum3...

Resipi Oreo Cheese Cake-Coconutice-Myresipi

Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )

:: BASE ::
120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
120 g mentega cair
:: FILLING ::
(A)
2 biji kuning telur
120 g gula
160 ml susu
(B)
250 g cream cheese
2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
1/2 sudu besar jus limau (lemon)
Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)

Cara-cara

  1. Crust
    BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.
  2. Milk
    Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]
  3. Blend
    Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
  4. Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam
  5. :: Variasi Satu ::
    kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g
  6. :: Variasi Dua ::
    kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas


**mila dah buat..mmg sedap..tapi masa adik bwk balik ciskek ni ke Kuantan..dia kata dah agak lembik, macam nk cair gitu..sebab ciskek ni xbakar...pakai gelatin..ala2 agar2 gtu..so mmg xley nk bawak berjalan jauh la..ne duk dlm fridge..paling sedap bahagian base...kasi extra oreo pun xpe..sedap..yum3...


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...