Followers

Friday, December 21, 2012

Demam Durian Crepe

Salam..
Masih belum sht lg..tp order perlu dsiapkan..
HasbunAllah huwanikmal wakil..
Kena kuat semangat..
Dalam hati pulak mcm2 monolog yg ada..huhu..nk cerita pun tak terluah lg..
Wahai budak kecik,smg awk berbahagia..entah knape boleh ada rasa suKa ni kt bdk kecik itu..
Jiwa kacau.
Jiwa lara.

Sob sob sob..

Saturday, December 15, 2012

Jodoh

Salam
Cuaca suam2 je.,persoalan yg timbul dan sering dipersoalkan..
Ble nak kawen?kiri kanan dpn blkg,owh,penatnya..tp maybe inilah masanya,Allah lorongkan jalan jodoh utk mila amek lgkh yg spttnya..semasa bkursus pun,diorg concern sgt..aihh..smpai menangis2 diri ini..ape pun..fobia yg menebal tu mila kena atasi..ni pun msh bfikir..what should i do? Hmm..

Monday, December 10, 2012

memaafkan

memaafkan orang lain bererti memaafkan diri sendiri.hidup terlalu singkat untuk membenci sucikanlah hati mencari ILAHI..

Friday, December 7, 2012

ku belom siap bkemas

salam..
saat ini ambe tgh bkemas lg,hati terasa kosong..lau sblm ni xsmpt nk rasa mcm ni sbb keterbatasan waktu kerana kerja..
ambe sgt tak gemar perasaan ini,helpless..
entah apa yang ada dalam pikiran ni pun ambe tak pasti..
semoga perjalanan utk menuntut ilmu ini akan dberkati dan dpermudahkan segala urusan,Amin..
8:16pm jumaat

Rahmat Allah

salam sayang..
alhamdulillah,masih bernafas hingga saat ini..
detik ini ku panjatkan penuh kesyukuran dgn rahmat dan kasih yg melimpah ruah..walaupun pelbagai rintangan ku hadapi,Allah pasti bersamaku..
bukan mudah bergelar usahawan..harus korbankan banyak pkara..sedikit demi sedikit,ku mulai faham erti kehidupan..sangat mematangkan aku..
untuk kehidupan yg seterusnya,ku mohon Allah berikan aku hati yg baru,agar dapat ku brkasih syg sepuasnya,agar tiada luka dan duka dihati.

moga daku sihat,kaya dan berjaya,Amin..

p/s: malam sblm semuanya akan berubah 100%.

Percayalah!

Aku sht,kaya dan berjaya dunia dan akhirat

Friday, November 9, 2012

jumaat yang barakah

Allahuakbar.. Alhamdulillah.. Hari jumaat..perkongsian Tanyalah Ustazah,sebelum maut menjemput.terkesan di sanubari.. Hanya 3 perkara yang akan kita bawa bersama setelah meninggal dunia iaitu doa anak2 soleh, sedekah jariah dan juga ilmu yang bermanfaat. Ustazah berpesan kepada yang belum berkahwin,cepat cepatlah berkahwin supaya beroleh zuriat.moga nanti dpt kita didik anak dgn sebaik mungkin,anak2 adalah cermin ibubapa.anak yg soleh,setiap kebaikan yang dia lakukan ibubapa yag sudah meninggal akan mendapat pahala. besar sungguh peranan ibubapa.

itulah cerita hari ini.

mila nak sambung bercerita tentang apa yang mila lalui dalam seminggu ni, perasan tak lama betul mila menyepi. tengah stress macam tula, tak boleh buat apa melainkan duduk diam2.hehe.

mila ada mengikuti program latihan rekabentuk & penjenamaan oleh KBS-SIRIM.
pengisian yang sangat bagus. pendedahan awal tentang kepentingan jenama dan packaging. selain tu pegawai yg terlibat sangat2 positif dan membantu. terasa seperti sebuah keluarga yang besar. peserta yang terlibat turut berkongsi pengalaman masing, jatuh bangun mereka dan sentiasa memberikan motivasi kepada kami semua.
Ya Allah, terima kasih kerana pertemukan mila dengan mereka2 yang berjaya & tidak lokek untuk berkongsi pengalaman.

at the end, bila dah selesai makan tengahari, duduk bersembang, tetiba ada satu perasaan halus yang meresapi diri. dan yang terkemudian hanyalah linangan air mata. mengakui kebesaran Allah. Allahuakbar!!

semoga pengisian yang bermatlamat untuk memajukan anak bangsa akan terus dipertingkatkan.

dan mila yakin diri untuk berjaya.
ada perkara yang buat mila tersentuh sewaktu pembentangan kerja berkumpulan sebab yang tu mila buat real bisnes mila.
at the end, en khairul bertanya mila nak ke tak geran ( jika ada) oleh KBS. mila jawab, misti la nak. dan dia bertanya, mila bujang @ berkahwin. dan jawapan mila bujang. dia kata, kalu bujang, susah sket la sebab pernah terjadi kes sebelum ni. bila dah selesai dia kata macam tu, mila sebak kejap. suara berubah, mila cakap, xpe, inshaAllah mila akan teruskan dlm nada suara org nk menangis, pastu ada suara sumbang, tisu2..keke..:) senyum je..

yela, siapa yang tak nak kawen kan? ini pun mila masih berfikir tentang soal jodoh. bukan susah hati atau mencari siapa jodoh mila. cuma mila berfikir andai ditakdirkan mila berkahwin, mila sentiasa berdoa untuk mendapat seorang suami yang memahami jiwa mila, yang soleh, yang penyayang & penyabar, boleh membimbing mila dunia & akhirat.
sebelum mila dapat yang terbaik, mila harus jadi yang terbaik. inshaAllah, semoga Allah merahmati perjuangan dunia untuk menaik taraf ekonomi dan juga perjuangan akhirat mila untuk mendapatkan keredhaan Allah dalam apa jua yang mila lakukan.
kerana matlamat akhir kita sebagai khalifah Allah, pastinya syurga Allah.

Allahuakbar!!
Alhamdulillah
Subhanallah

hanya itu yang mampu mila ungkapkan. betapa bertuahnya mila.
satu persatu Allah permudahkan.



Wednesday, October 3, 2012

barang2 aku bersepah merata2.......

okeh..malam ni syarahan saya bertajuk...barang2 aku bersepah merata2...:)
well..memang macam ni kot nasib menumpang rumah org...
yela..stock brg makin bertambah...makin la bersepah dimata dia...

2 tahun hanya derita...hanya yang buruk dimata...........
pls Allah...tolong mila..nk keluar dari umah ni asap.....
kalu mila nk pilih jalan kelam, sama mcm dulu..dh lama dah buat
sia2 kot niat mila balik ke sini
tak sikit pon tersentuh kt hati dia...
lepas ni duduk la sendiri
xde sape nk kaco...
i will go out..tak hingin nk duduk sini...

macam mane ye nkbuat kije tanpa sepahkan barang?
ni bukan kertas2 kt opis ye adik2..
ni barang2 peralatan membaking, membakar, membungkus...
memang hina buat kije ni kan...

menyusahkan dia..sepahkan dapur dia
fine...aku pon xsabar rasanya nk keluar dari tempat ni.............
kalu bole dispose brg2 tu
kecik2 kan....

aku ni hina...baik bunuh je aku masa kecik nun haa..xpayah susah anta aku blaja tinggi2..kunun anta aku blaja tinggi,,duit ptptn laa..xpayah la nk bising .......tgh usaha nk byr balik la ni...serba salah dibuatnya
hidup nak makan gaji memang tak pernah terlintas kt hati ni..xnak...tp..
mila dah penat nk bertekak dengan diorg nih..mila menumpang kt umah ni...mila nk keluar...

**tlg jgn bg suggestion kawen..sebab kawen xde dlm list...sebab??xde bf...dan entah..kawen bukan penyelesaian masalah...rasa terkekang kiri kanan depan belakang...other option?
nope.duk termenung, murung dalam bilik?can? jadik giler lepas tu...oke?

mila xtau la..seolah2...ape yg mila bayangkan..untuk buat produk konsisten, amek order dgn byknye 2, 3 bulan lagi seolah2 kabur drp pandangan..
impian nk bukak bakery & cafe, sume tu terbayang2 kt pikiran ni...
hopefully dgn bertambah order, bole pakai pekerja..tp dlm keadaan duit masih lagi xkonsisten, org yg paling rapat yg menentang semahu2nya....org lain xtau la kan....

mila rasa nk jatuh tersungkur dah ni...beratnye rasa...lau dulu biar la pe org nk kata tak kesah asal mak oke..skrg ni...org lain oke jer...tp diorg je yg sgt2 menolak....kalu tak amek order, xdak duit, kalu xdak duit, nk mkn ape?
tu belum lagi crita akak pinjam duit..kisah kita yg sakit ni pon tak tertelan sorg2....huhu...:'(



Wednesday, September 26, 2012

Langit menangis lagi...

Assalamualaikum WBT

bicara hati memulakan kata..
sendu rasa memerlukan kekuatan
langit menangis tanpa di undang
fitrah alam semulajadi..

ape yg mila merepek ni...kan?

macam biasa...mila juz nak luahkan ape yg mila rasa...
secebis ingatan dalam perjalanan hidup mila

mila xmenyesal lahir dalam keluarga yang tak memahami
ape yg mila kesalkan..kenapa diorg xnak cuba memahami..

bersabarlah wahai mila...keraskan hati hadapi dugaan nih...

yang nak dijadikan cerita...
arini bapak tnya, jadi ke nak amek kereta..sebab sblm ni mila ingat nak amek kete kwn sambung bayar je..tp a few days ni rasa macam xbest pulak..so mila decide biarla dulu..
so td bapak cakap nk beli kancil 5-6ribu senang xpyh pikir dah psl hutang..dah lama dah mila mintak kereta..tlg beli dulu n monthly mila bayar..dah smpai skrg baru nk terhegeh2 nk bunyik pasal kereta bila mila nk amek kete..2 3 mggu lepas pasal kete second hand, lepas tu timbul pulak pasal kwn nk let go kete dia..
masa suh g tgk kete second hand..macam2 cerita..itula..inila..

tlg la..mila xnak susahkan diorg...

td..mak pulak..konon nak mengadu la ngan dia..sekali dia bagi balik sebijik atas muka..
mmg bengkek je rasa..sabar ye hati...

mila cakap la kt mak " bak tu dr dulu lg org mintak kancil,,senang nkgerak sane sini, skrg nk beli kete baru..baru nk sibuk itu ini"
mak boleh cakap " nak letak mane kereta tu?" " nk suh berhujan panas.."
mak susah hati mila nak amek kete sebab xde tempat nk letak kereta..daripada mila yang berhujan berpanas ni...dia lagi sanggup tgk mila bwk moto tu kehulu kehilir nak angkut barang kan??
dia tak pernah pikir selain xde tempat nk letak kereta tu..ade lagi tak alasan yang logik???
dia nk tgk mila tergolek tengah jalan tu baru diorg puas hati kan??
kadang2 mila nk g beli brg, pikir 2 3 x kalu nk beli, kalu brg2 tu besar ke ape ke..
kalu setakat penuh raga dgn box blkg tu xpyh cakap..dah biasa sgt.....dah redha sgt....
skrg ni ape yg buat mila agak susah hati sebab musim hujan..
macam mane mila nk buat diorg paham bahawa kereta tu mmg utk dipakai berhujan berpanas, bukan nk simpan dlm gobok..
ya Allah...tlg la mila...bawak la mila keluar dari rumah ni...
peritnye bila berdepan dengan orang tua macam diorg...sungguh...
ya Allah...semangat yang ada untuk terus mengorak langkah tak penah padam...
mila xkan putus asa...cuma air mata ni tak berenti mengalir...
tunjukkan mila jalan keluar..jalan penyelesaian yang terbaik..
Antara mila pindah dulu @ mila beli kereta..dua-dua sgt penting..
dan mila akan pastikan mila akan keluar...

sungguh bahagia mempunyai mak bapak macam diorang ni...
ya Allah..jadikan mila redha dengan perkara ni..kurniakan  mila petunjuk dan hidayah-Mu...

Berilah mila kekuatan yg luarbiasa untuk harungi dugaan kali ni..
sebelum jatuh bangun dalam dunia perniagaan yang lebih mencabar...inilah dugaan yg paling asas yang mila kena hadapi...keluarga yang tak pernah menyokong..malah menjatuhkan...
bukan menjatuhkan..mila xtau nkguna istilah ape...huhu..

walau apa pon................................
perjalanan ini mila akan teruskan..dan mila yakin Allah akan bagi..Allah akan izinkan...





Sunday, September 23, 2012

Craving for Lasagna..

Assalamualaikum WBT

belek2 pic dalam phone..baru teringat belum update lagi pasal lasagna...hehhe...
craving for lasagna...sebelum mengidam nk makan sushi...

so...sehari before birthday...menapak la ke Secret Recipe...withdraw duit sikit jer..pastu singgah kedai bakeri,,amek ko beli brg2 xhengat dunnia...berdoa jela duit ckp nk makan kt secret recipe nih...
oke..dgn confident nyer...misti confident..sebab xpenah pegi situ sorg2..huhu..carik port..budak datang bg menu book..belek2...oke..green tea dgn lasagna..



layan sorg2..yum3...alhamdulillah..melepaskan hajat hati @ celebrate besday sorg2...bole macam tu??
kekeke..bole la nk cover duit keluar yg begitu byk dgn personal thing nih...duit masyuk belum tentu lagi..=p
ape ape pon alhamdulillah.....^_^ bahagia...

Hanya Allah yang tahu...
satu persatu hajat hati ditunaikan..
Alhamdulillah...
mekasih ya Allah..

Saturday, September 22, 2012

Kenapa saya malas??

Assalamualaikum WBT

tajuk ntah hape2 je kan?
sebab ape saya malas??
rasa2 korang tahu tak jawapannye?
siyes saya malas...
dah makin meluat la duk umah ni...
nk kuar cepat2 pls....
ya Allah..berilah aku ruang utk membina keyakinan dan mencorakkan kehidupanku..
cukuplah 2 tahun..menahan telinga, menadah rasa...
cukuplah rasa yang terbeban..
dengan semangat yang ada untuk buktikan diri ini mampu berjaya..
bukan manusia hina sebab xmakan gaji bila ade degree...
ya Allah..mila dah tak larat dah...bukan nk jadi anak derhaka..
mila perlukan ruang untuk terus menggapai impian mila yg semakin menampakkan jalannya setiap hari..
biarlah bukan diorg yg menjadi tunggak kejayaan ni..tp jasa diorg tetap mila akan balas bila sampai masanya...kekuatan mila hanya dari teman2 yg memahami..
kadang kala kesungguhan mila diperlekehkan..
byk kije yg perlu disiapkan tp mila lebih rela duk dlm bilik..
membebel la sorg2..xlarat dah nk dengar..
dari kecik aku dh tadah telingan dengar bebelan tu...cukuplah..
:'(

tlg la...mila perlukan ruang utk diri sendiri....
baru je td rasa ade sedikit harapan yg akan bersinar..:)
macam2 plan dalam kepala nih

ya Allah..ya Allah...
Hasbuanallah hu wa nikmal wakil...

**takdir setiap org sgt berbeza2..dan mila yakin apabila sampai masa dan saatnya..Allah akan bagi dan cukupkan keperluan kita..sebab mila dah rasa..mila yakin Allah itu maha Adil...Maha Mengetahui...Maha Kaya....kalu Allah nk bg rezeki, kejap je dia bleh bagi..kalu dia nak tarik balik..pon...sekejap aje....

yang penting kita berbalik kepada fitrah diri..Allah yg Esa..Dunia yg dicari..akhirat yg menanti..:)

Mengidam..yum3..Sushi...

Assalamualaikum WBT..

sihat buah hati sekalian??hihi..
arini mode ceria sket..xdak la sedih2 lagi...

saje je nk tunjuk...anak tekak ni teringin nak makan sushi..



dah abes makan rasa luga..**loya ..naseb baik xmuntah..rugi wooo..beli mahal2..
huhu....tapi penangan nk makan ni mmg la tahap kena makan jugak..
ade 2 tempat je yg saya tau kt kuala terengganu ni ade jual..
satu kt atas Giant, kiosk je..tak berapa nk variety...pastu g kt ladang..sebaris AmAssurance tu ade YES corner...mmg makanan jepun...lepas ni nk makan mee udon..set bento...huhu..jadik org jepun skali skaleee..muahahhaa...


ade lagi brita baik..inshaAllah ade bf baru..weee...xdela berhujan berpanas lagi...alhamdulillah..ape yang dihajatkan inshaAllah dapat..bole fokus untuk buka kedai pula...=D rasa wishlist yg dibuat tu terlaksana...
1.buku aku terima nikahnya
2.indahnya hidup bersyariat
3.hp
4.kereta
5.kedai

1, 2, 4 setel...yg no 2 tu inshaAllah bleh dapat je kat kedai..yg no 5 dalam proses..paling lmbt pun tahun depan akan progress...Alhamdulillah..Allah permudah segla urusan...

Monday, September 17, 2012

Hilang Punca...

Assalamualaikum WBT

mila xtau nak start dari mane..cuma rasa nk luahkan ape yg terbuku kat hati...
entah la..rasa sedih bbeno hati ni... :'(
bosan la ade mak bapak macam di0rang ni..
sakitnya hati..
entahla...nk kata mila xbersyukur..entah..dh xde rasa setakat nih..
i can't take it any more...
tolong la...mila nk keluar dari umah ni...
gelap dah rasa..hilang segala rasa semangat nkberjaya...diorg benar-benar mematahkan semangat mila...
macam mane mila nk teruskan...
stress tahu tak...mila nak mengadu ngan sape..
sape nak dengar citer bodoh mila ni..
rasa nak lari je kejap....

mila cuma ade hati mila ni je utk bagi semangat pada diri sendiri..ada Allah...
but still xcukup kuat utk mila bangkit...
mila perlukan kekuatan daripada org disekeliling mila...tp macam ni la..
mila dah start rasa bosan dgn diri sendiri..serba tak kena...
rasa bodoh..
kawan??
kawan2 lama kt KL, yes mila bole mengadu dan bertanya pendapat cuma takdela selalu
kawan baru? mila xmampu nk bercerita..mila xknl diorg...

penatnye nangis..huhu...
smlm prof offer kije dgn MNS,Malaysian NAture Society....rasa macam nk terima offer tu..
huhu...mila bukan nk tinggal usaha yg mila buat..tp tekanan drp org sekeliling kadang2 buat mila rasa xmampu nk bernafas...terlalu byk halangan yg mila kena atasi sampai mila hilang punca...
mila bukan robot..mila manusia biasa yang ade perasaan...

on the other side..mila dah buang jauh2 perasaan sayang dan cinta dari hdup mila...
how i'm gonna to live if parent sendiri buat anak dia rsa macam tak berguna??
howw???

mila dah berjaya utk tidak jatuh cinta..kerana yg tu pun sebenarnya boleh menjatuhkan mila..cukup la hati mila dikecewakan..kali ni mila nk reserve betul2...tapi still mila manusia biasa yg mahu disayangi..kadang2 rasa sunyi..kalu both perasaan ni bersatu...macam skrg..
inilah hasilnya...i'm so stress...where is the word aku boleh berjaya?? xde feel langsung oke..

hati mila sakit...otak mila sakit..

petang ni nk g cek in kt htel..malam ni start ade kelas utk LPU pembentangan...
RP pun xsiap ape benda lgi...

ape value yg dah mila lalui 26 tahun ni????
worst ever okeh..
lega sket bila dapat luahkan macam ni...

hopefully the positive energy akan datang..huhu..wish me luck oke

bye..

Sunday, September 9, 2012

Terapi Diri ~~ Memasak

Assalamualaikum WBT

salam sayang..
alhamdulillah..hari ini much more better...

mila pun tak tau nak mula dari mana tapi mila cuma nak share ape yg mila rasa..
entry yang sebelum ni byk yg mila bad mood..asek jiwa lara je kan..tapi at the same time mila try to be positive..thats not easy..ada sampai the whole day mila tak buat ape-ape padahal byk kije yg perlu diselesaikan..but still..mila tahu perjuangan mila xselesai lagi..masih banyak yg perlu mila laksanakan..

mila dibesarkan dalam keluarga yg sederhana..daripada pemerhatian mila..mila rasa mila kurang kasih sayang dan perhatian...diorg mmg sayang anak2 diorg cuma diorg tak pandai nk tunjukkan..mila sendiri jadi lone ranger sebab itu yang mila belajar daripada keluarga mila sendiri..

hari ini mila dapat kekuatan untuk buat perkara yang dah lama mila tak buat..memasak..
bukan mila tak nak memasak tapi sebab bila buat sesuatu tu mak xsuka makan, nk rasa jauh sekali, kalu abg pulak..suka condemn teruk2..bapak pun sama..alih2..mmg malas nak masuk dapur..biar je mak masak..sebab confirm sume org makan..mmuahaha...:)

tengahari tadi tekak terasa nk makan lasagna...tapi sebab bahan2 xde kt umah..cancel la dulu..but still terasa nk buat sumting..teringat ade mee kuning yg kak be bagi masa g TTc aritu..sayur2an pun ada, ayam ada...buat mee goreng basah ok gak kan...main bantai je bubuh bahan..menjadik jugak..sedap la..


bole la kan??lulus ekk? sori malas nak amek pic masa buh dalam pinggan..sebab xsabar nak makan..hehe..hopefully mila boleh kekalkan momentum ni untuk jangka masa panjang..
yela..masa ni la nk praktis..nanti kalu kena masak kt umah mak mertua takla kekok kan?huhu..
memang skrg ni mila tgh perkemaskan diri..time management sgt2 penting..bukan setakat untuk bisnes jer...tapi untuk family and jugak untuk masa depan..

semoga Allah memberkati setiap yang mila lakukan..

byk yg mila belajar tentang hidup mila ni..setiap yang berlaku baik @ buruk, suka @ tidak..pasti ade sebab musabab..mungkin pada msa perkara tu terjadi, kita cuma nmpak bad side je..tapi bila dah lama2..macam yang mila perhatikan hidup mila ni...Allah itu adil..sangat adil untuk hamba2nya..
mila yakin ujian Allah pada mila sesuai dengan kemampuan mila..mila cuma perlu bersabar lebih sikit je lagi..kalu sebelum dah sabar..Allah uji lagi..so kena tmbh lagi sabar tu...dan mila yakin, setiap yang terjadi sebelum adalah tapak permulaan hidup mila yang semakin berkembang...setiap permasalahan sebelum ni mila mungkin gagal untuk atasi..tapi kemudian Allah berikan jugak jalan penyelesaiannya..Alhamdulillah..
kegagalan demi kegagalan sebelum ni menjadikan mila sangat berhati-hati untuk terus melangkah..kadang2 mila amek jalan selamat...tkut semuanya berulang kembali..

dan sekarang ni fokus utama nak jadikan diri lebih baik dr yg sebelum ni...if di izinkan utk berkahwin, mila berharap lelaki tu baik penyayang, mampu membimbing mila dunia & akhirat..
baru sekarang mila nampak ape yang mila inginkan dalam perkahwinan..sebab tu Allah belum izinkan mila kawen..sebab masih ade perkara yang mila perlu belajar sebelum menempuh alam perkahwinan yang banyak cabaran & ujiannya...dan harapan mila yang sangat besar supaya mila mampu buat lebih baik utk keluarga mila..perbaiki diri dan kekurangan yang pernah mila lalui...buku Aku Terima Nikahnya sgt2 byk iktibar yg mila bole aplikasi nanti..=)

Alhamdulillah...

dah panjang lebar mila berceloteh..:) salam sayang..nak tdo dulu...gudnite..

Saturday, September 8, 2012

Reward for myself...

haii..
Assalamualaikum WBT

sihat sayang sayang sekalian??
bersemangat nk sambung entry yg lepas...muahaha...

ni la bendanye...
satu adiah besday, satu lagi simpanan diri sendiri..kalu xbuat macam tu..nnti duit lari entah kemana...
rasa bahagia jap sebab mampu merealisasikan impian last year...huhu..
Alhamdulillah..Allah perkenan doa & usaha hambanya..

so lepas ni..kena workhard lagik...chaiyok3!!!!!
itu belom lagi kalu datang jiwa lara yg entah hape2..
sungguh besar emosi mila...xtau macam mane nk atasi..
aarrggggghhhhhhh....camne nk atasi??
nak kawen pelisss..kiki...kawen bukan penyelesaian masalah...sebab kalu masalah yg sedia ada tkde jalan penyelsaian lagi..kalu kawen lagi bertambah masalah..

ape pon..skrg tgh usaha untuk perkemaskan diri sendiri..manage masa..utk diri sendiri, kije, family..huhu...

Monday, September 3, 2012

nak share jugak...

Assalamualaikum WBT..

salam sayang buat kalian...
korang sayang ke kt sape ntah ni??
sayang itukan universal? kan?kan?
huhu..hati berjiwa lara ni...
fokus & motivasi diri tu kadang2 bole ups n downs...
macam mane la nk berjaya kalu macam ni...

bagi mila setel hal ni dulu..mungkin bleh senyum3 memanjang..
pastu baru la nk pulun kije kot??
tak senonoh je kan?
biar laa

kawan saya cakap..
kita kena tulis matlamat kite...
knape kita suka kije kita..
bla..bla...bla..

oke...bg mila setel dulu ehh...=)
bersambung...

Wednesday, August 29, 2012

Birthday Present

Assalamualaikum WBT

petang yang menyenangkan..dah g amek birthday present td...:) rasa2 ape yg mila beli?
1.kereta
2.emas
3.handphone
etc..etc...

i'm juz happy for myself...

ada la seseorg cakap, setelah dgr citer zaman blaja dulu..katanya i'm loser...yepp..i'm loser...but not now...
i'm taking a step and i will make sure the happiness & successful will be mine...


ade kawan cakap kete...xpela..
bukan hadiah sgt pun..cuma ada lebihan duit..baik simpan...mane tau bleh guna utk kegunaan akan datang...

ape2 pon..alhamdulillah...
nak berjaya xde jalan shortcut tau?? NO..NO...NO..(gaya comel..gerakkan jari telunjuk..kekeke)
saya doakan semua orang yang bercita2 nk berjaya di dunia & akhirat akan dipermudahkan jalan oleh Allah..inshaAllah..dan juga diberikan hidayahNya..


Tuesday, August 28, 2012

Rezki Ramadhan..

Assalamualaikum WBT

slamat pagi semua..^_^

terasa seperti nk menulis pagi ni..gatai tangan nih..
sape ade perasan entry Salam Ramadhan & Salam Aidilfitri seperti xlengkap kan? permulaan Ramadhan agak tidak menggembirakan mila..then masuk mggu kedua puasa..Alhamdulillaah...rezki dr Allah yg tidak dijangka-jangka...agak bz smpai la ujung Ramadhan then entry Salam Aidilfitri yg agak happening walaupun penat..pheww...Alhamdulillah...

ramai yg cakap..mila..bukak la kedai..amek la pekerja..entah kenapa hati ini belum mampu nk berbuat demikian..banyak perkara yang mila fikirkan..baik buruk..susah senang perjalanan bisnes ni..

ape yg mila rasa..ape yg mila lalui..sejak xcontact kawan yg dulu tu..sume mila simpan sorang..sedih ke, gembira ke..last skali terasa sangat terbeban...dan bila merasakan everything's changed!! diri ini tak mampu nk senyum gembira..terasa sangat berduka..hanya dengan ungkapan Hasbunallah hu wa nikmal wakil....penghujung rasa...hanya Allah yang tahu segala2nya..dalam duka, ada bahagia..

ape2 pon alhamdulillah...terasa semakin kuat untuk melangkah..Allah penuhi setiap permintaan hambanya sesuai dgn kemampuan diri..

next month my birthday...smlm dh booked sumting utk hadiah my birthday...Alhamdulillah..
biarla zahir nampak selekeh...tapi berisi..jeng3...ini untuk masa depan jugak...

kita sama2 doakan kejayaan semua orang ok?
nk tau ape hadiah birthday tu?
lenkali la citer ekk..ekk..??

semoga hidup & rezki kita diberkati Allah..biar sikit, inshaAllah cukup..^_^
jgn makin byk, makin xcukup...

salam sayang untuk semua..

Sunday, August 26, 2012

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum WBT...

hampir sebulan tak update..
dan ni baru rasa lapang..setelah kerja2 dapat diselesaikan dgn sebaik mungkin..^_^
alhamdulillah...

sebelum berceloteh panjang...saya nk ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin...=)

jom layan gambar2 sepanjang mggu ni...hehe..=)

Raya Pertama
Raya Pertama
tak g memane..bangun lambat sebab siapkan tmphan then buat tart roll sikit..pastu mandi, then start bakar sate...mmg time utk mkn..tp biasa la..ada dah sedara yg dtg lepas semayang raya..so..depa la yg start makan dulu...bila sume dah setel...bergambo family jap...pastu pegi umah nenek..lepas tu g mah mak long...mak ngah balik kg, raya ke-2 baru ade kt umah, ayahsu saya pulak raya ke2 ptg baru smpai.diorg dr KL..tu citer mak n pak sedara belah mak..belah bapak ada jugak dtg umah..tp xg berjalan umah depa..saya sorg jela yg tak pegi...=p

Raya Kedua
ada kawan dr KL balik raya..katanya nk jumpe...okeh set, jumpe kul 10pg..pau dia banje tutti fruiti lah....dlm kul 3pm balik..kuala terengganu xdak apa..pusing2..duk citer hal masing2 jela..
smpai umah dgn harapan dapat lelap sekejap sebab nk p mekap kawan pulak..nikah lepas isyak, tp misti la nk stanby awal kt umah dia...mekap lmbt sket dr masa yg sepatutnya..pengantin lelaki kul 9 dh smpai..tp tok kadi nya xsmpai2 lagi..kul 10pm++ abg pengantin pmpn g jemput tok kadi...mjlis nikah start dlm kul 10.30 mcm tu..abes dh 11pm lebih...huwaaa...ngantok nyerrr.....cistat utk hantaran xsiap lagi ni...smpai je kt umah....terus bongkang dulu..xdak pic masa ni..hehe..=p

Raya Ketiga
bangun kul 3.30am kot buat kulit tart...so mengantokkk..huwarghh..mengulit kulit tart punya pasal..then setel2..smyg subuh, bakar cistat..sejukkan masukkan dlm kotak lawa..teetttt..lupa nk snap gambo...sebab lepas siap tu terus p mandi sebab kwn nk dtg pick up cistat ngan tuan cistat utk p mekap pulak...dia nk buat sesi bergambo kt masjid sebab kakaknya nikah pg ni...tumpang photog akak dia la...alih2 dh siap sume..dh p masjid dah..kt umah pulak xdak org handle...terus la blk..agak sedih disitu..tp apakan daya..kawan pon blk umah dia..sy pon balik umah saya..kasi can lelap kejap..ngantok wooo...pastu bgn tghari..bersiap tuk jadik pengapit dia pulak..wee..muka asek mencapap laaa...
meh tgk muka raya ke-3..ni sume baju recycle...xdak baju baru..cuma raya first jer...hu3...owhh..belom abes lagi citer raya ke-3 ni..
blik dkt ngan asar, tetiba mak sepupu sy dtg btau nk g anto rombongan lelaki lepas asar..xjadik nk anta mlm..haiyaa..g smyg jap..bersiap terus gerak..org dekat jer..:) balik umah dh maghrib..bese la..jalan jam...kalu hari bese dlm 15min, time raya mau sejam lebih nk smpai umah..alkisahnya..mlm sgt la penat...

Raya Ketiga
Raya Keempat
saya buat ape ye??oke smbung celita rraya..=p
bgn awal pagi..xdela awal sgt..huhu..menung kejap..pikir ape nk buat..oke..tepon customer xsempat kalu dia nk amek order ptg..so..tukar app amek malam..customer oke jer..set...
dok dapur tung tang tung tang...siapkan kek hantaran & coklat bouquet...setel...customer amek dgn senang hati...=p ** sempt la g carik adiah utk membe2 yg kawen..=p
Raya Kelima
Raya Kelima
disebabkan malam dh balik lmbt, tdo pon lmbt..bgn pagi lmbt..hehe..mood malas dah ni.. g umah nenek..ciksu sy ade lagi..g try baju..kot dpt la tmbh koleksi..muahaha.. borak2 ngan ciksu..bungkus adiah org kawen..mak pulak dh start potpet2..nape tak bersiap lagi...sebab hari ni 2 pupu saya ada mjlis smabut menantu..yg g anto rombongan masa raya ketiga tu...bersiap la bagai...tggu kawan dtg..2 pupu saya ni sebaya ngan saya..so kawan sekolah sama la...g makan umah dia yg kt belakang umah saya ni jer..hehe..=p itu pon byk songeh kan?suruh g mkn jer...setel tu...terus gerak g kenduri kawen sorg lagi kt batu rakit...dia ni dulu berharap la sgt sy pegi dgn kwn sy ni...suka bebeno dia nk kenenkan kami..smpai je umah dia..salam ape sume..ade jelingan jahat kot..ishh..geram je rasa..pulak tu jumpe lagi kawan sekolah..dulu dia kawen, sy pon pegi ngan membe sy ni...dia ckp kantoi..dh kitorg mmg xde ape...huhu..dlm hati xsiapa yg tau kan??muahahha..kisah lama daaaaaaaa............jgn diungkit..
sebenonya dh brape bulan xcontact dia..tp disebabkan harapan pengantin nk jgk sy pegi...msg la dia..jht kan? xpela..sy bukan gaduh ngan dia pon..bwekk..tp masa kt umah pengantin ni..dia dulu sekampung la ngan ktorg..so..jumpe la org2 kg kitorg nih...siap tego sy n kawan nih....balik tu mmg berjiwa la...dh la baru nk lupakan perasaan yg ada...siap diorg amin kan doa utk ktorg...No..No..No...^_^
xmo laa..dia dh ade awek kot kt KL nun..act dia mmg ramai awekss..haha..sume sy kenal....mgkn bagi dia kenalan,,tp cara dia layan tu extra..tp stil xmo ngaku...**kurang gemar dgn sikapnya yg xbertanggjwb ituu...okeh..blk umah...jiwa kacau okeeeeee.........tapiiiiiiiiiiiii kena siapkan kek pulak utk majlis kenduri Raya keenam...berusaha keras membuang jiwa kacau ituuuu..hehehe..lewat sket start...tungtang2 kt dapur..tdo jap..bgn smbung lagi..
Raya KeEnam
Raya KeEnam
akhirnya berjaya siapkan tempahan 2 tier cake dgn cuppies hantaran pd masanya...bersiap utk jadik pengapit pulak...hohoho...
sungguh mencabar hati...jadik pengapit biasa2 jer...kawan sekolah yg last skali jumpe masa tgkatan 5.. 9 tahun x bersua muka..alih2 jadik pengapit..dia mintak tlg..xdak org nk jadik pengapit..sume dok pakat malu...saya??? haha..dh bese mencapap...dah bese jadik mak andam..dah bese jadik pengapit...bole la kan..tlg kawan..ikhlas...=p

dan yg best nyer....berkenalan dgn pengapit lelaki..muahaha...
dan kisahnya..sy dh balik kot..pengantin xabes2 lagi dgn sesi bergambar...si dia msg ajak teman dia...oke la..kesian jgk..jadik driver pengantin..pastu pengantin bz..sensorg aje...g la teman borak...=p alangkah bagusnya kalu ade 10org kawan yg mcm ni...kepala bisnes..bole bertukar2 idea...
last sekali pengantin dh nk balik..sempat la kenakan ktorg..haha..amek gambo ktorg pulak...pengapit di apit oleh pengantin...muahaha...

akhirnya....setel la sume tggjawab saya utk semggu raya nih...sungguh penat rasanya..tmbh dgn jiwa kacau sebab tgk kawan sume dah berumahtangga..takpe2..inshaAllah..pasti ada...

penatkan dok baca citer carcamarba nih...muahaha..lau xnk baca skip jelaa...
salam sayang utk semua..muahh!!!!

Friday, July 27, 2012

Salam Ramadhan

Assalamualikum WBT

tersangat lama tak update blog ni..smpaikan dh kekok utk menulis..wlpn kdg2 terbayang2 isu2 untuk di post kt sini..tp apakan daya..masa sgt terhad..^_^

kadang2 bila update pon..sumer citer sedih kan???

hmm...

kali ni xde sedih xde gembira...
sekadar coretan biasa di petang hari..
sebelum terlambat...
nk ucap selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak...

bagi mila setelah beberapa hari berpuasa ni..x excited sgt..huhu..tak pergi terawih lagi kali ni..
sebab ape?
start dr last month, mak jg cucu..so secara indirectly..mila pon kena jaga skali..
budak comel di beri nama Tuan Ammar Syafiq Tuan Azman Sardy...


tersangat aktif..
bijak pulak tu...ayoyoyo..penin pale uteh...

ni pulak gambar selepas ammar demam semggu, naik campak..kurus..
pulak tu ammar fobia dengan botol susu..xmo minum susu tin, susu mama yg diperah pon xmo..
bila letak dlm cawan, tgk je kaler putih, terus tolak tepi...bila disuap...tutup rapat mulut tu..
ayyoyo...
bila dah macam tu..bab makan yg lain2 mmg terbaik...skrg dh hepy blk..
sebab nk start berjalan...dh pandai bangun berdiri..lepas tngan..naik tngga..turun lantai yg ada bendul..
macam2 ammar ni...

itula gelagat ammar setiap hari..dan tetiba ada budak kecik lagi sorg balik umah..


letih la...ayoo...
xpela..redha..nk wat cane....

bulan puasa ni bisnes slow
diri sendiri pon slow jugak..
asal lepas berbuka mengantok
bila tertdo..dh terjaga tu..rasa sgt blurr..
xtau nk buat ape..
rasa sgt malas...
mungkin sebab planning tak berjalan spt yg dirancang..
Allah Maha Mengetahui..
mane tahu rezki lepas ni lebih melimpah ruah...Amin..

sehingga itu..segala order yg datang akan dilaksanakan sebaik mgkin..
moga Allah memberi kelapangan & kesungguhan dalam diri ini untuk bergerak lebih jauh..
walaupun tanpa sokongan sesiapa..hanya Allah tempat ku bergantung harap..^_^
mila harus positif...kerana mila bertanggungjawab sepenuhnya terhadap diri sendiri..

**seminggu dua..ehh tipu...dekat sebulan kot..mila asek down aje...sungguh..sejak order last minute hari tu..

tgk graf kt atas tu...ni penerangan budak biologi yepp..hehe..:D
bila mila aktif macam state depolarization tu..sentiasa keep on high state...bila smpai satu thp maximum..
keletihan yg amat..itu yg jd repolarization..energy mila dah menurun...sampai satu tahap...mcm kt graf tu..ada slope ke bawah...hyperdepolarization...
then utk back to normal..mila xtau nape payah sgt...mungkin ditmbh dgn perangai mak pon yg turun naik macam graf ni....huhu..
ditambah pulak dengan sentiasa simpan dalam hati apa jua yg terjadi..sedih ke suka ke
sama je sejak balik kampung ni..dah xsama macam kt serdang dulu..ade je pendengar setia yg menadah telinga untuk dengar bebelan mila...
dulu suka potpet2..skrg ni nk bercakap..ckp yg penting2 dah la..
kalu sedih pon..last2 nangis sorg2 jer...

haiyooo..panjang pulak nukilan kali ni..macam2 adaaa............
caca marba sungguh...hehe...

salam sayang buat semua...xsempat dah nk blogwalking..misti org dh xsudi nk jengok blog ni kan..
huk3..xpela..:) hope semua yg baca terhibur...

Saturday, June 23, 2012

Hatiku Kosong

AssalamualaikumWBT

nk mulakan dgn ape?
sungguh mila byk kije..tp xboleh nk buat..emosi mengatasi segala2nya..
susahkan macam ni..bila betul2 byk kije..smpai sakit2 badan..kdg smpai demam keletihan..
camne nk rawat hati yg berduka lara ni..

Monday, June 4, 2012

I received Everything I Needed!!

Assalamualaikum WBT

dah lama dah tengok ni kat wall Farah lee
bila cari lagi..dah tak jumpe...alang2 ade nih..
nak share jugak kt sini..
dan juga sbg ingatan utk diri sendiri..:)
aku hanya insan yg lemah..




perjalanan hidup yg Allah dah tentukan buat kita semua..
takdir Allah, Qada' & Qadar..

Semoga menjadi panduan utk kita semua menghadapi setiap ujian dengan hati yg terbuka dan sentiasa positif dengan Allah..setiap yg pahit pasti ada manisnya..setiap air mata pasti ada bahagia yg datang..
Live Life to the Fullest!!!!hehehe..

Wednesday, May 23, 2012

Salam kerinduan

Assalamualaikum WBT

semua org sehat ke?
mila sihat..hope korang pon macam tu..
mcm biasa sibuk sikit...
hehe..nk cari rezki lebih..kena usaha lebih..
inshaAllah..:)

wlpn mila tak update kt sini..
jemput la singgah ke teratak Mila Delight kt Facebook yepp..
mila bz kt sane la...

yela, kita kije sendiri..bukan makan gaji..
kije kurang, duit kurang
kije lebih duit kadang tak lebih lagi..:)

tapi takpe..yg penting usaha, jgn putus asa..

semalam ade la terasa hati sket ngan mamat sorg ni..mgkn dia tak bermaksud mcm tu..
copy dr status kt FB

sikit la terasa hati bila kita ckp kita bz..dia kata dia lg bz..mesyuarat sane sini...smpt lg kalu nk kuar...** kita bg alasan kita bz xle nk kuar...yela..kita ni kije sendiri..misti byk masa duk sesaje..wlpn kita kt kita xde watpe duk ngadap fb jer...tp byk benda yg bejln ok...kita kije sendiri, sume kena manage sendiri..kalu x kije kuat sekrg xde hasil akan dtg..awak tiap2 bulan gaji masuk, kalu pon mesyurat..bukan buat ape pon..g tlg dgr jer..bdn tak letih...huwaa..sedih bila ada org memperkecilkan usaha ambe ini...*** tp ade i kesahh??? i tak mintak duit u pon...i bahagia mcm ni oke...dating la ngan org len ehh...:) sy xle ikut la jadual awak tu...


maaf la ye...



hopefully..kalu la mila berjumpe bakal suami..lau bole biarla dia seorg yg memahami jiwa mila yg berbisnes ni..bole sama2 bangunkan bisnes ni..huhu..yg bole jatuh bangun bersama...yg bole menjadi sahabat, kekasih, suami dan rakan sekerja...^_^ Amin..

Tuesday, May 1, 2012

Rintihanku..


Ya Allah...
aku bermohon kepadamu..
dgn segala kelemahan dan kekhilafan yg ada...
ampuni dosa2ku...
dosa yg berulangkali ku lakukan..
ampunkan aku ya Rabb...

Engkau berilah kekuatan padaku
untuk menghadapi hari esok dan seterusnya
yang penuh pancaroba
aku yang sentiasa mencari redha-Mu
kadang tersungkur jua..
tewas dek pujuk rayu

Ampunkan aku ya Allah..
sekelian kalinya..

pinjamkan aku kekuatan-Mu
berilah ketabahan buatku
agar hari yg mendatang
akan terus bersinar

aku hambamu yg lemah...tersangat lemah..
tiada daya untuk aku menghukum org lain
hanya Kau yang Maha Berkuasa

dunia ini adalah pinjaman-Mu semata
selama hayat ku dikandung badan..
begitu banyak masa ku terbuang
aku terlepas pandang
bahawa dunia disana kekal abadi..

aku tahu aku di antara yg terpilih untuk menerima ujian-Mu
aku sedar, semoga hati ini akan tetap terjaga dgn iman & ihsan

**hati berlagu sepi, hanya Allah tempat ku mengadu...
La ilaha illa anta subhanaka inni kuntuminazlimin

Hasbunallah huwa nikmalwakil...

kecewa dgn manusia takpe..
jgn Allah kecewa dgn kita..:)

semoga Allah sentiasa tambahkan iman di hati ini..

Saturday, April 28, 2012

ungkapan hati



the word is so true....
hmmm...
dah xmo bg kata putus..
drp hanging..baik tarik diri
sakit skrg takpe..
jgn kecewa kemudian hari
berlagu haru biru nnti...

Allah ada untuk saya

sunyi sepi tatkala biasa mendengar nasihatmu
kelu hati tatkala mulut ini yg slalu berceloteh
kisah itu dan ini
kini diam seribu bahasa

pelbagai ujian ku hadapi..
baru ku mengerti tentang hidup
betapa sia-sia nya waktu yang berlalu dulu

ku harap..
tanpamu..
aku akan tetap gagah melangkah
mengukir namaku setinggi bintang dilangit
takkan ada sesiapa yang akan membantuku
tatkala aku dilanda masalah
wlpn begitu..
hati ini akan terus kuat..
wlpn pada hakikatnya rapuh..

terima kasih kerasa sudi mendengar celotahku
terima kasih kerana menjadi tongkatku ketika aku ingin bangkit
terima kasih atas tunjuk ajar dan perhatian yg seketika itu
aku bahagia walau sekejap cuma..

semoga kamu dilindungi & dirahmati Allah
aku sayang kamu kerana Allah
pergilah jauh dari hidupku...
semoga hatimu sentiasa merindui Allah..
itulah doaku..Aminn..

Friday, April 20, 2012

Life's a Puzzle Literally

Assalamualaikum WBT

jarang dah update kt sini..tak sempat..
tapi byk jer luahan hati kt page..
hehe..:)

meh tgk ni..berkenan beno rasanya ngan picture
inilah falsafah kehidupan..:)


dah paham macam mane?

so..kita kena terima kekurangan dan kelebihan setiap orang..
don't judge a book by its cover
^_^

dan kadang-kadang Allah temukan kita dgn org yg tak sesuai dgn kita..
sebab Allah nk kita belajar memahami kekurangan orang lain 
dan juga boleh menggunakan kelebihan yang kita ada..

so..live happily with our life..
smile always okee??


Saturday, April 14, 2012

='(

entah..rasa berat kepala..entah ape yg dipikirkan..rasa sebak dada ni..entah hape yg terbuku..
aduhhh....byk sungguh dugaan..

Monday, April 2, 2012

Motivation Word - The Greatest Sales Person

i dunno how to describe...but this morning not so shining to me..
then i read this few times..and i smile..^_^
why i choose to be a sales person??
because the power of sales..
in this world is a matter of selling..
everyday around us..
we are selling...
is it??  am i correct???
then i take a pen..write down everything..
i make target sales for my business..
i got 3 business to handle..
and have to make sure all of them are make money..
^_^
so greedy ehh??
Mila Delight - my passion of cake
MaVellous -  a strong connection to make sure people are staying healthy..
Sophie Paris - my appearance must be beautiful, gorgeous, elegance & sophisticated!!!
all of them...^_^
hehe..
one more thing..
i want to educate people here to have a business, at least...
not only 'makan gaji'
then u'll have an extra money to buy your own stuff..
u spend money then u gain money...
when the money is in and out consistently..
the economy start to grow...

owh i wish it will come true...
Amin....

Friday, March 30, 2012

menitip rasa


alam yang terbentang..
menyingkap seribu erti..
walaupun dikelilingi awan kelam
ditengahnya masih ada sinar yang menerangi...
itulah aku...

masih berusaha..
membuktikan siapa aku
tapi untuk ape..
biarlah aku buruk dimata manusia
yang penting aku cantik dimata Allah..

apalah daya hati
kadang-kadang terusik dengan berbagai dugaan.
airmata juga akan jadi peneman setia
setelah itu..ku sapu titis mutiara itu..dengan harapan untuk bangkit kembali...

walaupun aku keseorangan di dunia ini..
tapi ku tahu..masih ada 2 orang yg setia dikiri & kananku..
mencatat segala kebaikan & keburukan ku..
masih ada yang berkuasa di atas sana..
memerhati & melindungiku..
Hasbunallah huwanikmalwakil...
Allah Maha Besar..

** bunyi macam merajuk je kan??
huhu..tak tau la..
agak la sebenarnya..
banyak benda yang terasa & terkesan dihati..
nak menangis..dah puas dah..
so...pujuk lah hati dengan kuatkan hati..
ku sebut namamu Ya Allah...
semoga hatiku terus kuat untuk menempuh ujian & rintangan
saya nak senyumm...^_^

Sunday, March 25, 2012

kenangan di lab

Assalamualaikum WBT

usai sudah ekspo IKS di TTC...

dan arini bangun dengan semangat yg agak suam2..
takpe...rezki itu Allah dah tetapkan..

badan yang kepenatan pun dah ilang penat..
bilik agak comot & tak berseri...

so..ding dong sume barang..
let go handbag yg dah tak pakai & rosak..
confirm tak guna dah..

byk sungguh kertas2 lama..
entah nape la suka bebeno simpan...

terjumpa ini..
dissecting set..


hehe..
teringat la kenangan lama..
bergelar student biologi...
time nk kerat ekor tikus..tak pasai2 ne gigit..
amek ko ne inject sejarum..
tapi bukan saya sorg je yg kena..
ada lagi 4 5 org yg kena gigit...

lepas tu masa belah katak..
katak tak pengsan.
mau ada yg menjerit sebab katak tu hidup lagi..
hehe..
macam2 pengalaman..

lau nk bercerita mmg tak abes..

hehe...see yaa...

Tuesday, March 13, 2012

OST vanila coklat

Assalamualaikum WBT

hai sayang2 saya sekalian..
hehe..

mila xdela layan sangat citer vanila coklat nih..
ikut gtu-gtu aje..
tapi bila dengar lagunye kt radio..
try la carik kt youtube..
mmm..best la upenye lagu nih..


layan ehh...


nk berjiwa jap
**rindu kt dia..
dia tak rindu kita
huhu...
xpela..

semalamkan...msg dia ngan nada merajuk..
pastu merajuk kejap xnk angkat fon..reti plak dia nk call??
hehe..pelik la dia tu..
dah ada org lain kot??
oke..takpe...
sape la kita ni kann??
yg suka menyusahkan dia..
but still..dengar sore pun make me happy..
huhu..

**gilossss....
**xtau cane nk abaikn kegilaan ni..


Thursday, March 8, 2012

Kisah Frust dulu-dulu

Assalamualaikum WBT

entah kenape rasa macam nak bercerita kisah dulu-dulu...
korang sanggup dengar tak ni??kang termuntah pulak dengar citer ala2 berair mata nih..*xdela air mata pun..saje jee*
hihihi...lau korang tak sanggup..skip aje...saje je nih..peringatan bersama..huk3...

dulu kan...saya sayang sorang mamat nih..hensem..kulit putih..jambu orangnya...taste saya mmg lelaki berkulit cerah kot..huhu
kerja sama bidang tapi dia kt tempat lain..jumpe masa ada training...lepas tu hubungan tu macam biasa2 aje..
nk kata declare pun entah laa...tapi ada masa gap sekejap...masing-masing menyepi..
tapi lepas tu sambung balik..then adela jumpe dia ngan kawan dia..* masa ni ada satu petunjuk
petunjuk ape??
saya pun tak tau la sejauh mane kebenaran berita yang saya dapat..sebab lepas dia tipu duit saya dalam amount yg agak besar..barulah saya tau dia tu GAY!!!!!! sebelum tu ade jugak petunjuk yang lain..saya deny...sebab..ntah la...saya yang bodoh agaknya...konon sayang kan??
amekkk kauu....dushhhh~~ dia tipu hidup2...melayang duit..melayang cinta...makan hati tak tau nak cakap la kan...peritnya..hanya Allah yang tauuuuuu.............sob3...berbulan-bulan lamanya amek masa nk rocover balik...tau tak ape skill dia utk pinjam duit saya tu?? dia cakap bapak dia nk operate..saya tau bapak dia sakit jantung sebab dah pergi umah keluarga dia..jumpe mak ayah dia...saya ni kan..percaya la hidup2 yang bapak dia sakit..sanggup tu bagi pinjam...tapi lepas tu rasa tak sedap hati..telefon maknye..kata maknye..bapaknye ok aje..xde nk kena operate pon..dushh!!! rasa nk tembak aje kepala mamat tu...sanggup dia gunakan nama bapak dia kan...KEJAM punya anak!! ade lagi satu kes..dia malas nk g kije..dia btau bos dia maknye meninggal...bos ney pulak tepon saya nk sahkan hal ni...sekali dia pulak tepon..btau..rahsiakan hal ni..dia tipu bos nye aje...korang sanggup tak guna nama mak korang macam tu?? bukan hal main2..soal kematian tu...
tersangat tak berhati perut...walau apepun...

untuk lelaki yang bertuah yang pernah saya sayang.....
tolong la berubah ekk...semoga mak ayah sihat lagi..
saya dah halalkan duit tu...
semoga Allah membalas segala perbuatan awak tu..
awak senang kat dunia aje..dah bape banyak duit orang lain yang awak makan..
takpe..Allah itu maha Adil....

tula serba sedikit tentang perasaan dulu2..
yang makan hati tak berlagu...
tapi bila dah mampu luahkan macam ni..rasanya..
Alhamdulillah..kalau pun ada rasa kecewa lepas ni..
moga Allah akan tetap menjaga hati ini..
memberikan yang terbaik dalam hidup saya...

dah lepas satu stage..lepas ni ade lagi satu stage yg kritikal gak...
soal hati ni payah kan?? lau dah suka tu..tak reti2 nk duk diam2...

Ya Allah...tetapkanlah hatiku untuk cinta-Mu...huhu..
kalau dia bukan untukku..bawak la dia jauh dari hidupku..
biar la sakit sekarang..bukan kemudian hari....
hapuskanlah prasangka yang ada...huhu...
semoga dia bahagia selalu dan berikanlah kemudahan untuk dia gapai cita-cita dia ya Allah...
lembutkan hati dia..dan berikan dia petunjuk dan hidayah-Mu...semoga dia dalam penjagaan-Mu..
Amin...

** tengah sibuk siapkan RP tapi entah macam mane leh pulak tulis citer nih..haisshh..
hehe..ampun....

Wednesday, March 7, 2012

Semua dari Allah...

Assalamualaikum WBT

serasa hati mila agak berdebar-debar...
bercampur baur rasa gembira dengan limpahan rezeki..
dan juga perkara yang tidak mila duga..
bermain-main dipikiran...
Allah bagi rasa duka
Allah bagi rasa suka
semua dari Allah...
Alhamdulillah...dengan rahmat dan rezeki yang Allah bagi...
bila teringat tentang dia...
alahai hati....semoga kamu baik-baik saja...
jangan dirindu...nanti yang merana diri sendiri jugak...

susah juga ye kalu hati macam ni...
takpe...nanti Allah tunjukkan jalan yang terbaik..
inshaAllah...Amin...


Monday, March 5, 2012

Faces Of Me

takde ape yg special..
cuma nk share a few picture of me...
hehe..
juz for remembrance
jangan termuntah dah tgk pic2 ni..

huk3...





ni muka2 masa kt LPU 2
^_^

Sunday, March 4, 2012

Nervous...

Assalamualaikum WBT

petang ni byk blogwalking..
cari info..biasala ..belom berpengalaman lagi dalam dunia baking ni
so..byk yg tak tahu..sekali bila dah blogwalking tu..
jumpe macam2 la pulak..
terasa kerdilnya diri ini..
ngan ilmu yg tak seberapa...
rasa macam alahaiiiiii..........
rasa macam takut pulak nk berbisnes ni..
huhuhuu....

LPU Modul 2: Sijil Latihan Pembentukan Usahawan

Assalamualaikum WBT

salam sayang buat korang sume...^_^

ni baru lepas tgk citer X-Men...
ingat nk tdo sebab makan ubat batuk..
tapi...rindu pulak kt buah hati saya ni..
kang basi plak kalu tak update...
hehe...

nk share sikit pasal LPU Modul 2 yg berlangsung selama semnggu last week..
memang jadual pack giler...tapi duk hotel, makan ape sume mmg best..
kalau la kije tak byk..mmg rasa macam bercuti jer..kui3...
tapi yelakan..org dh bg tempat selesa supaya leh fokus kerja lebih...

Pembelajaran utama LPU modul 2 ni adalah buat Rancangan Perniagaan..
first time kot nengok benda alah tu sume..penin pale..
smpaikan mengarut2 kat FB..haha..takleh absorb pada mulanya..
tapi lama2 paham la jugak..yg paling penting..anta RP yg tak siap..
adoiii>>>dusshhhh...tak senonoh kan?? mistila ne anta jugak..
lau tak...xde nye nk dapat benda alah ni tau....



hehe...i'm so happy~~ and proud too...
dunno why..maybe coz...i've already climbed another staircase...
make a step further to be somebody...

inshaAllah..dengan semangat yg ada...everything will be fine...
doakan saya oke??

oke..mata ngantok..esok sambung lagi...

**psst...budak demox outstation lagi...miss him..:)

Friday, March 2, 2012

Motivation Word

Assalamualaikum WBT

rindu!!!
hehe..
kepenatan..ni pun ngah demam and suara serak..
d whole body aching...huhu...

td cam bese la...jengok FB..perkara wajib tu!

kak Lin post picture ni...


the word is so true.....
sesape yg ada masa kita susah..
itulah yang akan dikenang sepanjang hayat..
sebab itu yg pernah saya lalui..
sepanjang zaman kedukaan..
zaman kesusahan waktu blaja dulu...
akan tetap dalam ingatan...
dan sekarang ni pun..
hanya ada a few je yg sanggup bersusah dgn saya..
its ok...
kerana itu...
perjalanan yg susah ni akan tetap diingati..
lebih menghargai dan pasti kejayaan selepas ni akan lebih manis...
and hopefully...dat person will always with me till the end...
dan kejayaan dia juga akan jadi sesuatu yg bermakna buat saya...
inshaAllah...semoga setiap usaha kami diberkatinya..^_^

Friday, February 24, 2012

jangan rindu-rinduan..

Assalamualaikum WBT..

esok akan start LPU Modul 2...tak berusik pulak la buah hati kesayangan saya nih..
kemungkinan besar akan balik ke rumah jugak..sebab mak tinggal sorang..
tapi kalu penat sangat..stay hotel jugak...huhu..taktau lagi cemane..
program pun xtau lagi berjalan macma mane..

tersangat busy ke..atau boleh lagi ke selit-selit menda lain...
yang pasti knowledge nk buat kertas kerja ni sangat penting..
untuk jangka masa panjang..

lagi satu...rindu la kt budak demox tu...lama dah tak jumpe..
hmmm...takpe2...dia g kije...carik duit...haha..kan nk jadi jutawan..harusla kerja kuat...

macam-macam la aku ni..
yela..mane ade kawan lain kat sini.ummm....lau ade pon..xavailable jeerrrrrr....
bosan gak kadang2..

**mood tak bagus sangat ni..sebab penat...so..arini mmg berehat, tak keluar dari umah sebab cuaca sgt panas..rasa nk demam dh ni..kejap lagi nk kuar cari barang...hehe..kuar malam ye..sebab xlarat nk main panas...harap2 saya tak rindu-rinduan...lepas balik dari kursus saya update banyak2..^_^
harus positif sentiasa...

sekian...miss u...=D

A Moment to Drive A Momentum

Assalamualaikum WBT

Tajuk tu pun macam gempak je kan??haha..xdela gempak mane pun..
cuma terlebih excited sket malam ni..sebab...




dah nampak dah??? excited sangat...

tapi yang lagi penting..adalah ilmu yang akan ditimba bersama Irfan Khairi...
bersama Asia eUniversity....buat sedikit pelaburan untuk kepentingan masa depan..

Ada ilmu sedikit lebih dari orang lain akan membezakan kita dengan orang lain....

hehe...energy to drive.. a lot actually!!!!

dalam seminggu ni macam2 pikir how to setup bisnes ni betul2..

planning to make sure next month punye income masyukk...

and tonite rasa macam mimpi jadi realiti....Allah shows the way...Alhamdulillah...

Ape2 pun...dalam hidup kita ni...xde benda yang kita buat takde risk kan??

so..i've take another risk to transform to be a Chance...

orang lain tak boleh ubah hidup saya..tapi saya mampu ubah hidup saya sekarang...

orang lain boleh kata macam-macam..tapi kalau diri sendiri tak melaksanakan....
benda tu takkan kemana  kan???

saya aim another 10 years....i'll be somebody..thats my promise.....

sebab dari zaman blaja lagi..tak pernah figure nk kije ape..tp sy selalu sebut dalam diri..

saya kan jadi "Somebody" nnti...

so...untuk drive promise tu...i'll make the first step...to secure my life..to secure my future...

biar ape pun halangan yang ada sekarang ni...no excuses...

saya xde kereta..fine.saya naik moto je g mane2...
saya takde hp branded..tp sy pakai yg boleh call n sms..enough for now...(cukup duit beli baru..hehe)
umah saya tak strategik..fine..sy buat bisnes online..benda tu xde masalah..
bukannya diorg xle dtg umah..cuma agak susah sket nk smpai..saya kan ada..sy bleh guide ape...
ape lagi masalah skrg??

bg masa 6 bulan la dari sekarang untuk nmpk perubahan...

blehh???

Semoga Allah sentiasa permudahkan perjalanan Mila Delight...pertemukan daku dengan jodoh yang baik & boleh membimbing daku Dunia & Akhirat dan permudahkan perjalanan bisnes MaVellous...
Ya Allah....
jika rezki itu jauh..dekatkanlah..
jika rezki itu haram..sucikanlah..
jika rezki itu dilangit..turunkanlah...
jika rezki itu dibumi, keluarkanlah...
Ya Allah..pertemukan aku dengan orang2 yang benar2 jujur untuk membantu aku untuk berjaya..benar2 ikhlas untuk berbisnes..dan jadikan aku orang yang berjaya Dunia & Akhirat...
Amin...Ya Rabbalalamin...

panjang bebeno syarahan malam ni..bukan apa kan...tengah bersemangat nih..sebab petang dah ada sedikit duka & kecewa...tapi itu a part of life...takleh too serious..bak kata kawan saya yg demox itu la kan...
bak kata abang sulung pulak..itu life dia..lantak dia la..life saya..saya yang tentukan..
oke..mind your own business...^_^

setakat itu saje la celoteh malam ni...

sekian....


Thursday, February 23, 2012

daku kecewa....

Assalamualaikum WBT

selamat siang....
kecewa? korang penah rasa kecewa?kecewa sebab cinta atau ape saje..
hidup ini  kalau tak de rasa kecewa, sedih, & lain2 tak sah kan??
dah nama pun hidup...huhu...
tapi bila berkaitan soal hati & perasaan..alangkah susahnya...
sebab setiap orang ada personaliti & cara masing2 untuk tangani masalah...

kali ini rasa kecewa itu datang lagi...
dengan cara yang berbeza walaupun pada dasarnya atas sebab yang sama..
ikatan kekeluargaan..bak kata orang..air di cincang takkan putus kan??
indah sungguh hidup dalam keluargaku ini..pelbagai ragam...
tapi yang paling makan hati aku pasti adalah ibuku...
yang paling kecewa pasti ayahku..

kalau dulu aku menghadapi rasa kecewa & rasa terkilan dengan mengekspresikan rasa memberontak dalam diam...tak siapa tau..yang sebenarnya aku kecewa..makan hati...sedih yang tak terungkap...
sehinggalah bermacam-macam ujian aku tempuhi..satu persatu...
aku membina jati diri atas dasar rasa kecewa...
kerana kecewa jugalah....aku buat keputusan drastik balik kampung...huhu...too bad kan??

tapi not too bad bila balik kampung..sangat tenang dan mula muahsabah diri..
cuma bab mencari kerja agak dissappointed..then again..sebab perkara tu..
jadilah Mila Delight...alhamdulillah...
rezeki yang Allah bagi tu dengan cara yang pelbagai...

ok..melalut bab lain pulak..
sebenarnya agak kecewa dengan tindakan adik..
kalau dulu kesilapan yang dia buat kami sekeluarga terima lagi..
buruk-buruk dia pun..bapak tak pernah pukul..
tapi tetap dia tak reti nk berterima kasih..
tak bersyukur lagi..
dalam kesakitan reti nk mintak tolong keluarga
tapi bila dah hilang semua sakit..
terlupa yang dia ada keluarga
ada yang di sana aje...

well..its ur decision..
after this..dont ever come to us...
u r not welcoming anymore....

kenapa jadi sangat bodoh??
sebab dari kecik kamu sentiasa dapat apa yang kamu nak...
tak pernah orang marah
tak pernah orang jentik
asal kamu mengamuk
asal kamu menangis..
pasti setiap yang kamu inginkan kamu dapat..
kamu sungguh bertuah

terkilan sangat..
~_~

cukuplah aku berpikir untuk kebaikan orang lain..
sekarang masa untuk aku berpikir tentang diri aku....

aku mintak Allah kuatkan semangat juangku...
aku mintak Allah lapangkan dada & berilah kekuatan kepada keluargaku...
hadapi setiap dugaan yang datang dengan tabah..
dan tambahkan rezeki buat kami sekeluarga..
Amin...

Mau pengsan~~~

Assalamualaikum WBT

how to start a good introduction?? saya tak reti laa...tapi kali ni nak story pasal siang tadi..actually everything yang jadi hari ni sume nye perkara yang baik2 sahaja...cuma maybe sebab saya berada on the road terlalu lama and tengah terik mentari...perghhh...hari ni panas betul....rasa terbakar kulit..and serius kalau naik moto bawak tengah panas terik..jadi sangat letih dan rasa mengantok! dan sakit kepala~~ itu dah cover pakai sunglasses..kalu tak..misti xleh bawak moto...

well..pagi td pegi dengar taklimat PUNB..
nape la masa apply perantis dulu takde plak dia nk panggil..huhu..mmg xde rezki..
sekarang ni dah bertapak dalam dunia bisnes..cuma perlukan modal pusingan aje..
thinking of _______ sila isi tempat kosong tersebut! hehe..ngade kan??

masa tengah dengar taklimat, ada dapat satu call..ada 2 x call..dah abes taklimat PUNB tu terus call..
rupenya nk tempah cupcakes...pastu ajak jumpe kejap..nk ari jumaat ni..last minute ar ni..terima la order tersebut..rezki kan..jangan ditolak...sebab next week akan berehat lagi semggu...pegi kursus LPU modul 2 plak..dah dia suh letak dalam bakul comel dia..saya ni kan nek moto aje..terpaksa la escort balik umah dulu..tambah plak perut dah berbunyi..masa tu dah kul 1.30...tak jamah makanan langsung dari pagi..
masa tea break pon tak keluar minum..sebab tersangat blurr..

ok..dah smpai umah ape sume..makan nasi..rasa tak larat sangat..meredah panas terik...sungguh alah dengan panas melampau..huhu..harap2 hari jumaat ini tak hujan la ye...nk main dengan fondant nih..
tdo kejap..tp tu pun tak lena...pastu bangkit g mandi semayang...pastu bersiap nk g beli barang..lau ikut planning awal...lepas taklimat tu nk g beli barang terus..ni terpaksa reschedule balik..takpela..Allah bagi rezki kan... tp bila nk kuar petang td..rasanya...lagi la dahsyat..panas terik....
kuatkan hati...pegi amek quotation harga..beli brg kt mee soya, kt kg cina..pegi giant..cari strawberry tp xde stock..esok katanya sampai...pastu g HKS kejap..kot2 ada strawberry..pon xdak jugak..
esok jugak la jawabnye....

sampai aje kt umah..terus pengsan!!....
tak larat sangat... huhu...

oke tu je story untuk malam ni...

sekian...

^_^

sori kalu boring...

Monday, February 20, 2012

Baby Sitter tak bertauliah

Assalamualaikum WBT

sejak semggu ni..
walaupun sibuk sket tapi tetap melayan si kecik ni..


mandikan dia tiap2 pagi..
hehe..xdela tiap2 pagi..
kalu berkelapangan..
xde order..
tolong la mandikan..

Jom kita Gustii..ada Brann???hehehe..tu kaki kena bedong..tak tahan...

I fire u baru tauu..jgn main2 dengan I...
hehe..saje je usik baby..kacau dia tido...

mmm....


Sunday, February 19, 2012

Usahawan yang berjaya!!! ^_^

Assalamualaikum WBT

hi korang..
hehe..oke..
meh nk citer, 
meh duduk sini meh..
dengar tau..
panjang kisah ni...
hihi....

ni sambungan LPU tu...klik sini

apa sebenarnya formula untuk jadi usahawan yang berjaya ye??
mmm...
masa pegi Latihan Pembentukan Usahawan tu
mila punya jati diri xdela kuat sangat..
yang jadi drive mila nk wat bisnes ni sebab 
dulu masa kije Azilah Properties memang kije non-stop..
setiap masa tu adalah duit
bila orang kata..mintak la kije government..
tang tu reject awal2...
tak tau kenapa..
mungkin sebab budaya kerja gomen tak berapa sesuai kot..
huhu..

tapi sejak ada gap balik sini dulu..
konsentrasi agak jauh lari...
impian tak ditanam 
cita2 tak terbina

Latihan Dalam Mengkhayal
mila rasa agak fail laa....
huhu..
dengan hanya satu AI, dua AFFI, dua TI dan satu UI

mmg betul tekaan motivator..
mila agak lebihkan keluarga
semua yg mila buat
mila pikirkan keluarga
itu, ini...
adik beradik
hati sendiri sape nk tolong jaga??
huhu..

tapi takpe..
after this...
mila akan perbanyakkan mencari ilmu..
menuntut dengan org yg dah berjaya
xleh segan silu
huhu..
hati kena besar..
cita2 harus tinggi smpai ke bintang!
impian seluas lautan..
wahh gtu kan....

ape lagi ekk??

lagi mila ni kekurangan inisiatif..
iaitu orang yang menjadi perintis, peneroka @ pencipta..

lau ikutkan...banyak la kekurangannya..

yang penting hati mau ikhlas..
jangan sombong..

oke..sebab banyak sgt terstop masa writing entry ni..
idea pun dah ilang...

takpela kan..nnti update lain...

sekian....


MaVellous Revolusi Antipenuaan




Mengapa MaVellous???

1. Menahan kesan peningkatan usia.

2. Agen Anti-Glikasi berkuasa tinggi.

3. Pakej Antioksidan paling sempurna.

4. Transformasi kulit lebih Cerah Menawan.

5. Produk Mutlak Kesejahteraan Diri agar tampak lebih MUDA dan BERMAYA.





iklan dalam MIDI

untuk keterangan lanjut:-
Mila: 013-9783419

Saturday, February 18, 2012

Mahu menjadi seorang Usahawan berjaya...^_^

Assalamualaikum WBT

ok..sambungan cerita LPU..
intro pasal LPU ade kt sini

lepas balik dari BOP terus check in
kelas start kul 8.30 malam..

part yg paling best adalah makan!
huhu...6x sehari..
memang demox ok!

selalu ngata org demox..alih2...huhu..
oke..abaikan..

jom layan picture2 masa LPU









nak publish dulu entry ni..
nnti baru describe..hehe..
tak senonohkan??



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...